CONTACTNLEN

Yvo Amar

partner

Yvo is een expert op het gebied van sanctierecht en exportcontrole. Hij adviseert en staat cliŽnten bij in alle aspecten van deze rechtsgebieden, en daaraan gerelateerd bestuursrecht, strafrecht en contracten- en aansprakelijkheidsrecht. Daarnaast adviseert Yvo veel over aanpalende financiŽle regelgeving, zoals wetgeving ter voorkoming witwassen en terrorismefinanciering (Wwft), anti-corruptieregelgeving (Wetboek van Strafrecht, FCPA en UK Bribery Act), fraude, financieel toezichtsrecht (Wft) en overige complianceregelgeving.

Yvo heeft uitgebreide ervaring met het adviseren en begeleiden van bedrijven bij het zakendoen in sanctielanden als Iran en Rusland. Hij staat regelmatig cliŽnten bij in bestuursrechtelijke, strafrechtelijke en civiele kwesties en procedures op sanctierechtelijk en exportcontrolegebied. Ook heeft hij ruime ervaring met het voeren van interne (fraude)onderzoeken, zogeheten 'voluntary self-disclosures' en het bijstaan van cliŽnten in zaken aangebracht door autoriteiten in Nederland en het buitenland (VS, VK, AziŽ en EU).

Recentelijk stond Yvo onder meer een groot internationaal offshore bedrijf bij in een 'voluntary self-disclosure' en een daaraan gerelateerd strafrechtelijk onderzoek met betrekking tot veronderstelde werkzaamheden aan de Kerch-brug tussen Rusland en de Krim. Ook heeft hij een aantal grote, waaronder beursgenoteerde, offshorebedrijven en corporates bijgestaan in het succesvol zaken doen in Iran. Namens een sportschuttersassociatie heeft hij een succesvolle procedure gevoerd tegen het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor deelname aan de wereldkampioenschappen in Rusland, nog altijd een unicum in Europa. Ook stond Yvo recentelijk een vervoerder bij in een strafrechtelijk onderzoek met betrekking tot het doorvoeren van militaire goederen aan Saoedi-ArabiŽ zonder doorvoervergunning. Ten behoeve van een aantal grote financiŽle instellingen heeft Yvo onlangs de Europese en wereldwijde sanctiecompliance verzorgd.

Yvo is een veelgevraagd spreker op nationale en internationale conferenties op het gebied van sanctierecht en exportcontrole. Daarnaast verzorgt Yvo geregeld cursussen en publiceert hij in vakliteratuur, in kranten en in tijdschriften. Yvo is co-auteur van het hoofdstuk over strafrechtelijke handhaving van het Handboek Beleggingsondernemingen. Yvo adviseert ook veel andere advocaten op het gebied van sanctierecht en exportcontrole. Yvo maakte onderdeel uit van de eerste Nederlandse Handelsmissie naar Iran, onder leiding van Minister H. Kamp in 2015.

In 2017 is Yvo als eerste Nederlander door het toonaangevende online tijdschrift WorldECR verkozen tot wereldwijd Young Practitioner of the Year op het gebied van sanctierecht en exportcontrole.

CliŽnten waarderen Yvo vanwege zijn scherpe en heldere juridische analyses, gebaseerd op een brede en diepgaande kennis van het (sanctie)recht, alsmede vanwege zijn toegankelijkheid en toewijding aan de cliŽnt.

Publicaties

Tegengehouden zending is geen 'voltooide export'†| Globe Magazine van Evofenedex, september 2019, pp. 32-33.

Iran nu en straks†| Globe Magazine, januari 2016/Nr. 405, pp. 18-21.